اینورتر

چگونه چند موتور را با یک اینورتر راه اندازی کنیم؟

ما همگی آگاهی داریم که وجود اینورتر برای راه اندازی موتور در سرعت‌های متغیر بسیار مهم است. استفاده از الکترونیک در ساختار اینورتر به حفظ کنترل جنبه‌های کلی موتور کمک زیادی می‌کند. به علاوه، امکان راه اندازی چند موتور با یک اینورتر وجود دارد که بسیاری از افراد از آن سر در نمی‌آورند. این روش به صرفه‌جویی در هزینه‌ها کمک می‌کند، زیرا تعداد تجهیزات کاهش می‌یابد، اندازه تابلو برق کوچک‌تر می‌شود و همچنین مصرف اقلام کاهش می‌یابد.

چگونه چند موتور را با یک اینورتر راه اندازی کنیم؟

یک اینورتر در مقایسه با چند اینورتر گرمای کمتری نیز تولید می کند و در نتیجه فضای تابلو خنک تر می شود.

در این حالت همه موتورها با یک فرکانس کار می کنند ( یک سیستم فن را در نظر بگیرید) و اگر یکی از موتور ها از کار بیفتد بقیه موتورها دیماند (تقاضا) را بر طرف می کنند. درست است ظرفیت کاهش پیدا می کند ولی سیستم به طور کلی متوقف نمی شود.

در ادامه نکاتی که برای طراحی این سیستم لازم است را بررسی می کنیم.

بیشتر بخوانید : 8 عامل مهم در انتخاب درایو

سرعت

همانطور که ما می‌دانیم، درایوها سرعت‌های مختلفی دارند و اکنون اگر چند موتور را به آن وصل کنیم، تمام موتور‌ها با سرعتی یکسان که درایو تعیین می‌کند، حرکت خواهند کرد. این مسئله روشن و قابل درک است . مهم این است که تمام موتورهای این نوع سیستم به طور همزمان و با سرعت یکسان در طول کارهای خود عمل خواهند کرد. بنابراین راه‌اندازی این نوع سیستم برای سه موتوری که نیازمند سرعت‌های متفاوت هستند و مثلاً یکی از موتورها با فرکانس 30 هرتز و دو موتور دیگر با فرکانس 25 هرتز کار می‌کنند، مناسب نیست.

مدار محافظتی

اولین قدم، انتخاب یک درایو است که توان و جریان آن بیشتر از مجموع توان و جریان موتور‌ها باشد. برای توضیح این مورد، یک مثال می‌تواند کمک کننده باشد. فرض کنید سیستمی سه موتوره داریم و هر یک از این موتورها جریان حداکثر 10 آمپر و توان 15 اسب بخار را مصرف می‌کنند. بنابراین، درایو انتخاب شده باید دارای توان و جریان حداقل 20 درصد بیشتر از 30 آمپر و 45 اسب بخار باشد. اما باید توجه کنیم که اگر یکی از موتورها دچار خطای اتصال کوتاه شود یا جریان بیش از حد مجاز خود (در این حالت 10 آمپر) بکشد، درایو قطع (تریپ) نمی‌شود، چرا که درایوی با توان بزرگتر انتخاب کردیم. به منظور جلوگیری از مشکلات احتمالی، قبل از هر موتور باید رله اورلود، محافظ موتوری یا هر وسیله حفاظتی دیگری نصب کنیم. از فیدبک دریافت شده از این رله‌ها می‌توان برای قطع کل سیستم و خاموش کردن همه سه موتور استفاده کرد. در اینصورت، اگر هر یک از موتورها دچار خطا شود، سیستم به طور کلی قطع می‌شود. این باعث افزایش ایمنی سیستم می‌شود.

به تصویر زیر دقت کنید :

سایزینگ درایو

درایو VFD قادر است در یک بازه زمانی مشخص، سرعت موتور را به تناسب با نیاز ما کاهش یا افزایش دهد. اگر بخواهیم تمامی موتور‌ها به صورت همزمان روشن شده و به فرکانس مد نظر برسند و یا همگی با هم خاموش شوند، این طراحی مناسب خواهد بود. با این حال، در صورتی که بخواهیم موتورها در زمان‌های متفاوتی روشن و خاموش شوند، این سیستم قطعاً قابلیت پاسخگویی را نخواهد داشت.

فرض کنید در این مثال، سه موتور داریم. دو موتور کوچک با جریان بار کامل و توان نامی یکسان و موتور سوم با جریان بار کامل بزرگتر و توان نامی بیشتر است. اگر قصد داشته باشیم همه موتورها را به صورت همزمان راه اندازی و توقف کنیم، هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد. اما، اگر شرایط بگونه‌ای باشد که قصد داشته باشیم ابتدا دو موتور کوچک را راه‌اندازی کنیم و سپس موتور بزرگتر را، در اینصورت باید جمع جریان بار کامل (FLA: Full Load Ampere) را محاسبه کنیم.

در نظر گرفتن جریان روتور قفل شده در توصیف جریان (آمپر) موتورها بسیار حائز اهمیت است. علاوه بر در نظر گرفتن جریان بار کامل (FLA) در دو موتور کوچک، باید نیز جریان روتور قفل شده (LRA: Locked Rotor Ampere) موتور بزرگتری که بعداً راه اندازی می‌شود را در نظر بگیریم. جریان روتور قفل شده معادل جریان هنگام راه‌اندازی موتور می‌باشد.

بنابراین، چون موتور بزرگ نیاز به شتاب گرفتن از ولتاژ و فرکانس صفر دارد، درایو مشابه یک استارتر DOL برای آن عمل می‌کند. برای رساندن موتور به حالت رانش، جریان روتور قفل شده موتور نیاز دارد. بنابراین، جریان بار کامل برای انتخاب درایو به این صورت محاسبه می‌شود که FLA یا جریان بار کامل دو موتور کوچک، به علاوه LRA یا جریان روتور قفل شده موتور بزرگتر، در نظر گرفته می‌شود. این باعث افزایش اندازه درایو می‌شود. این حالت، انتخاب درایو بزرگتر از سایز استاندارد یا آپ سایزینگ درایو نامیده می‌شود.

آرتا اینورتر نمایندگی اینورتر هایتک در ایران.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *